Depozitul municipal de deșeuri din comuna Țînțăreni nu afectează sau poluează apa din fântânile amplasate în localitățile din zonă. O demonstrează și probele de laborator a levigatului și a apei tehnice pure (permeat obținut în urma tratării levigatului), care sunt prelevate o dată la trei luni de la stația de tratare a levigatului de către specialiștii din cadrul Laboratorului de Investigații de Mediu.
Probele de laborator sunt prelevate pentru a evita orice risc asupra comunității și a mediului înconjurător.
Ulterior, acestea sunt analizate de către specialiștii în domeniu în baza analizelor fizico-chimice, conform hotărâri de Guvern 950/2013.
Potrivit lui Petru Prodan, șef SRL LIM, începând cu 2020, toate analizele / studiile efectuate de către specialiștii Laboratorului de Investigații de Mediu au demonstrat că, depozitul de deșeuri municipale nu afectează calitatea apelor din fântânile satelor din comuna Țînțăreni.
Menționăm că, în ultimii patru ani, Primăria Municipiului Chișinău, prin Î.M. Regia „Autosalubritate”, a investit mult în domeniul gestionării deșeurilor, punând un accent atât pe colectarea, sortarea, reciclarea deşeurilor municipale, cât și pe tratarea levigatului care se scurge din deșeurile rămase în urma sortării și care ajung la depozitul din Țînțăreni.
De altfel, Primăria Municipiului Chișinău și Î.M. Regia „Autosalubritate” lucrează permanent îndeaproape cu diverși profesioniștii pentru a dezvolta și pune în practică strategii eficiente de gestionare a levigatului, capabile să protejeze mediul înconjurător și sănătatea publică.
De asemenea, prin intermediul Proiectului „Deșeuri Solide Chișinău”, autoritățile publice locale și Întreprinderea Municipală întreprind acțiuni concrete pentru eficientizarea etapelor care constituie managementului integral al deșeurilor.