PENTRU UN MEDIU SĂNĂTOS RESPECTAȚI REGULILE DE SORTARE A DEȘEURILOR!

Î.M. Regia „Autosalubritate” îndeamnă repetat locuitorii capitalei să respecte regulile de sortare a deșeurilor pe care le generează zi de zi. Și aceasta pentru că doar așa vom avea un oraș curat bine amenajat și un mediu protejat. Mai mult, operatorul municipal de salubrizare, dă asigurări că toate deșeurile reciclabile sortate responsabil și aruncate în tomberoanele corespunzătoare, sunt evacuate de autospeciale separat de cele mixte și transmise agenților economici spre valorificare!

Din păcate, în pofida multiplelor avertismente, majoritatea locuitorilor capitalei nu respectă normele simple de sortare a deșeurilor. Acest fapt s-a demonstrat  ca urmare a unei  inspecții, efectuate de către angajații Î.M. Regia „Autosalubritate” în primele ore ale dimineții, la platformele de stocare a deșeurilor municipale din sectorul Buiucani, al capitalei. Prin urmare, practic la toate platformele inspectate ( str. Miron Costin nr. 61/2, 61/3, str. Alba Iulia nr.3, str. Sucevița nr. 36, etc.) locuitorii capitalei au aruncat deșeurile la nimereală, fără a ține cont de regulile de sortare, compromițând întregul proces de sortare și reciclare. Din acest motiv autospeciala care evacuează doar deșeurile reciclabile sortate la sursă a făcut cale întoarsă, acestea fiind încărcate în autospeciala cu deșeuri mixte și duse la stația de transbordare, unde muncitorii au selectat manual deșeurile reciclabile care nu au fost contaminate cu celelalte deșeuri și mai au șansa de a fi valorificate.

Administrația Î.M. Regia „Autosalubritate” menționează că :

  • la platformelor modulare, deșeurile trebuie sortate în două fracții, în reciclabile și biodegradabile. Mai exact, toate deșeurile mixte trebuie aruncate în carcasa care este pentru deșeurile biodegradabile, iar plasticul, hârtia, cartonul și sticla în carcasa unde este inscripția deșeuri reciclabile.

 

  • la platformele de colectare a deșeurilor, unde sunt amplasate tomberoane din plastic de diferite culori, precum și containere zincate, deșeurile trebuie aruncate în containerele special amenajate și etichetate pe fiecare fracție. Plasticul și metalul se pun în tomberonul galben, hârtia și cartonul în containerul albastru, sticla în cel de culoare verde, iar deșeurile mixte în containerele zincate.

Reamintim că, pentru a diminua și a gestiona corect deșeurile generate, municipalitatea implementează proiectului „Deșeuri Solide Chișinău” care are drept scop de a preveni contaminarea mediului înconjurător prin micșorarea ratei de producere și depozitare a deșeurilor, prin sortarea corectă, eliminarea corespunzătoare a deșeurilor.