LA MULȚI ANI, Î.M. REGIA „AUTOSALUBRITATE”!

Astăzi, 5 februarie, Î.M. Regia „Autosalubritate” marchează 79 de ani de activitate! De aproape 8 decenii, operatorul municipal de salubrizare asigură evacuarea deșeurilor de la platformele de stocare din Municipiul Chișinău și unele suburbii.

Istoria Întreprinderii a început cu aproape opt decenii în urmă, în anul 1945, după ce la ordinul Comisariatului popular de servicii comunale al RSSM, a fost creată entitatea „Sanocistca”, fiind angajați doar 40 de muncitori curajoși, care însă au început acest drum cu multă pasiune și perseverență.

Aceștia adunau gunoiul manual în butoaie de lemn și îl evacuau cu ajutorul a 14 căruțe trase de cai, la periferiile orașului. Astăzi însă, putem declara că Î.M. Regia „Autosalubritate” a devenit una dintre cele mai respectate și de încredere Întreprindere din domeniul gestionării deșeurilor atât din Capitală, cât și din întreaga țară.

Procesul de evacuarea a deșeurilor nu mai este unul manual ca altădată. În prezent, toate deșeurile de la platformele comune de stocare din oraș sunt evacuate cu ajutorul a 98 de autospeciale, 44 dintre acestea, toate noi, fiind achiziționate anul trecut. Deșeurile colectate din municipiul Chișinău sunt transportate la uzina de sortare, ulterior cele reciclabile sunt revalorificate, iar cele rămase în urma procesului de sortare sunt depozitate și tratate la depozitul municipal de la Țînțăreni.

 

Totodată, în ultimii patru ani, cu suportul Primăriei Municipiului Chișinău și a investitorilor internaționali, Î.M. Regia „Autosalubritate” a evoluat și s-a modernizat, datorită și investițiilor pe care le-a făcut în tehnologii și echipamente noi pentru a asigura o gestionare eficientă și ecologică a deșeurilor.

 

Întreprinderea este antrenată și în continuare într-un proces continuu de dezvoltare, activitatea sa fiind marcată de progrese de anvergură, grație inițierii celui mai grandios Proiect „Deșeuri Solide Chișinău” (primul după importanță la nivel național), menit să modernizeze întregul sistem de gestionare a deșeurilor din capitală.

Astfel, în ultimii patru ani, au fost implementate cu succes un set întreg de soluții eficiente și moderne în domeniul gestionării managementului deșeurilor municipale pentru prestarea unui serviciu de calitate în folosul clienților, și anume:

– Au fost achiziționate servicii de sortare, 3000 de containere zincate de tip european, cu volumul de 1,1 metri cubi, 8 cap tractoare (pentru transportarea deșeurilor din oraș la depozitul de la Țânțăreni), 6 autogunoiere (MAN) cu încărcare laterală, pentru a substitui ZIL-urile care au peste 20 de ani de exploatare, au fost achiziționate 30 de autospeciale noi cu încărcare din spate, a fost construite și puse în funcțiune stațiile de tratare a levigatului de la depozitul municipal de deșeuri de la Țânțăreni și de la gunoiștea temporară de la Ciocana, au fost efectuate lucrări de fortificare a digului de protecție la depozitul de deșeuri de la Țânțăreni, a fost cumpărat un compactor ultra-modern pentru gestionarea depozitului municipal de deșeuri.

De asemenea, întregul proces de modernizare a managementului gestionării deșeurilor municipale va continua și în anii viitori prin implementarea proiectului „Deșeuri Solide Chișinău” care prevede:

– Transformarea poligonului municipal de deșeuri de la Țînțăreni, într-un centru modern de depozitare a deșeurilor în corespundere cu toate standardele internaționale;

– Construcția unei noi stații de transfer cu o linie de sortare a deșeurilor;

– Recultivarea gunoiștii de la Ciocana;

– Digitizarea și eficientizarea activității întreprinderii, pentru a implementa ISO de management la întreprindere și pentru un serviciu calitativ, european.

Menționăm că, pentru următoarea perioadă, Î.M. Regia „Autosalubritate”, împreună cu municipalitatea, partenerii locali și internaționali va participa activ la identificarea și implementarea celor mai bune soluții pentru a moderniza și implementa cele mai bune practici din domeniul managementului gestionării deșeurilor.

Proiectul „Deșeuri Solide Chișinău” este finanțat de către Primăria municipiului Chișinău, BERD, BEI și E5P.