EXEMPLU DEMN DE URMAT: TOATE DEȘEURILE DIN CHIȘINĂU VOR FI SORTATE

De săptămâna viitoare toate deșeurile colectate din Chișinău și suburbii vor fi sortate.
Î.M. Regia „Autosalubritate”, a semnat un contract cu, compania SRL ”ABS”, care prevede prestarea serviciilor de sortare a deșeurilor colectat zilnic din municipiul Chișinău.

          
Astfel, anual în Capitală urmează să fie sortate cca 190 000 tone deșeuri, ceea ce va permite în 2023, reciclarea a peste 10% din masa deșeurilor (peste 19 000 tone) sau cca 40-45% din volumul deșeurilor.

Primarul General al Municipiului Chișinău, Ion Ceban prezent la eveniment a declarat că în ultimii 3 ani s-au făcut investiții enorme și s-a muncit mult în domeniul managementului deșeurilor municipale: „ Mă bucură și vreau cu toată sinceritatea să afirm că, problemele cronice cu care s-a confruntat capitala de-a lungul anilor, astăzi în premieră le realizăm cap-coadă la Chișinău, în conformitate cu standardele statelor Uniunii Europene. Mă bucur că, noi în urma unor proceduri transparente și participative am asigurat ca acest proces să fie finalizat. Noi suntem gata să contribuim și la nivel național cu expertiza, experiențele, inclusiv și cu acele lucruri pe care nu le-am făcut tocmai bine, pentru ca Guvernul să soluționeze problema stringentă a deșeurilor în alte localități”.

Directorului companiei SRL ,,ABS”, Serghei Balica a îndemnat și celelalte localități din țară să urmeze exemplul eficient al municipalității: „ Astăzi s-a făcut un lucru foarte important pentru viitorul orașului, dar și a întregii țări. De astăzi oficial vom sorta deșeurile municipale și vom reîntoarce în circuitul economic tot ce înseamnă ambalaj sau deșeu”.

Potrivit directorului interimar al Î.M. Regia „Autosalubritate”, Igor Gîrlea semnarea acestui contract este un pas foarte important care va aduce beneficii enorme chișinăuienilor: „Impactul acestui contract va fi unul enorm, deoarece Municipiul Chișinău va deveni cel mai mare reciclator din regiune în corespundere cu obiectivele setate la Forumul Economic Investițional, astfel încât în 2030 să avem zero deșeuri depozitate. Adițional vom lucra în corespundere cu ceea ce a fost setat de primărie la identificarea soluțiilor pentru degazarea activă pentru ca metanul în urma descompunerii deșeurilor să nu ajungă în atmosferă, contribuind la efectul de seră”.

Menționăm că, contractul are o durată de cinci ani și este divizat în două etape. În prima etapă vor fi reciclate deșeurile din hârtie/carton, plastic, metal și sticlă, iar în a II-a etapă sortatorul va recicla RDF-ul din deșeuri, ceea ce va aduce la reciclarea a peste 20% din toată masa deșeurilor colectate din oraș (peste 38 000 tone) sau aproximativ 70% din volumul deșeurilor transmise spre sortare.
Valoarea totală a contractului este de 217,5 mln lei (cu TVA), achitați din resursele financiare ale Î.M. Regia „Autosalubritate”.