ASTĂZI MARCĂM ZIUA MONDIALĂ A RECICLĂRII

Ziua Mondială a Reciclării este marcată în fiecare an pe 18 martie și are ca scop promovarea importanței reciclării pentru protejarea mediului înconjurător. Această zi, reprezintă un prilej de conștientizare și educare a societăți privind necesitatea de a recicla și de a reduce cantitatea de deșeuri generate.

 

În acest context trebuie să menționăm că Î.M. Regia „Autosalubritate” a semnat în anul 2023 un contract de achiziționare a serviciilor de sortare, ceea ce a permis ca deșeurile colectate în  municipiul Chișinău să fie sortate în funcție de tipul acestora. După sortare, deșeurile sunt direcționate către reciclatori, unde sunt transformate în materii prime sau produse noi.

Achiziționarea serviciilor de sortare ne-a permis să reducem cantitatea de deșeuri care ajunge la depozitul municipal din comuna Țînțăreni. Astfel, într-un singur an peste 10 000 tone deșeuri reciclabile nu au ajuns la depozit, dar au fost întoarse în circuitul economic. Obiectivul pentru următorii ani este ca până în 2030 orașul Chișinău să aibă 0% de deșeuri solide depozitate.

 

Pentru a atinge aceste scopuri, Primăria municipiului Chișinău, alături de partenerii de dezvoltare, investesc în modernizarea Î.M. Regia „Autosalubritate”. Grație proiectului „Deșeuri Solide Chișinău” am reușit, în timp record, să extindem și să reînoim capacitățile flotei noastre de autospeciale.

 

Totodată, în perioada ce urmează va fi construită o nouă stație de transfer, dotată cu o linie de sortare a deșeurilor. Acest lucru va contribui și mai mult la diminuarea cantității de deșeuri care ajunge la depozitul municipal de la Țînțăreni.

 

Suntem siguri că prin acțiunile noastre de astăzi aducem o contribuție semnificativă la conservarea resurselor naturale, la reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră, precum și la promovarea unui mediu sănătos pentru generațiile viitoare.

 

Î.M. Regia „Autosalubritate” îndeamnă societatea și pe fiecare cetățean în parte, să sorteze deșeurile. Doar prin efort comun vom reuși să avem o Capitală curată, bine amenajată și sănătoasă pentru generațiile viitoare!