Știați că⁉️

Depozitul municipal de deșeuri de la Țânțăreni este unicul depozit autorizat și unul dintre cele mai bune depozite de deșeuri din Moldova.

Situat la o distanță de 35 km de Chișinău, depozitul a fost pus în funcțiune în 1990 și este amenajat pe o suprafață de aproximativ 25 de hectare cu o capacitate de stocare a 44 milioane m 3.

Pentru a combate mirosul neplăcut și a stopa răspândirea fracțiilor ușoare ( hârtia, pungile) deșeurile sunt compactate cu ajutorul unui utilaj performant, la o adâncime de doi metri, fiind ulterior acoperite cu 20-30 cm argilă.

La fel a fost amenajat și un gard în jurul depozitului ca fracțiile ușoare să nu nimerească în afara depozitului.

Depozitul este dotat cu tehnică, echipamente și tehnologii care ajută la gestionarea corectă a deșeurile și reduce impactul negativ asupra mediului.

Cu suportul Primăriei Chișinău, la poligon a fost construită o stație de tratare a levigatului, care este unică în întreaga țară și are o capacitate de prelucrare de 150 m3 /zi de substanță toxică, funcționând după principiul de osmoză inversă.

Grație acestei stații de tratare a levigatului, substanța toxică care se scurge din deșeuri, este tratată și ”transformată” în apă tehnică pură, ceea ce împiedică poluarea solului și a apelor subterane.

Testele de laborator a apei tehnice pure (permeat) care sunt efectuate regulat la fiecare trei luni, au demonstrat că aceasta poate fi folosită, inclusiv, pentru irigarea terenurilor agricole.