NU ARUNCAȚI ÎN TOMBEROANE DEȘEURI ELECTRICE ȘI ELECTRONICE!

În orice gospodărie se pot găsi aparate electrice și electronice care se află la sfârșitul vieții lor. Ele reprezintă 5 – 6% din totalul deșeurilor unei comunități. Echipamentele electrice vechi sau defecte nu trebuie depozitate în gospodărie ori aruncate la întâmplare. Ele trebuie colectate și reciclare corect, pentru a evita riscul pe care îl prezintă potențialul lor toxic și a proteja mediul înconjurător. Aici ne referim la calculatoare, imprimante, telefoane mobile, camere digitale, frigidere, jucării electrice, televizoare, baterii, becuri, telefoane, radiouri, laptopuri, tablete, uscătoare de păr, aparate de bucătărie etc.

Deșeurile provenite de la aceste echipamente conțin o varietate de substanțe periculoase pentru mediu și sănătate, inclusiv mercur, plumb, cadmiu, bariu sau litiu. Unele dintre ele pot provoca malformații congenitale, leziuni ale creierului, inimii, ficatului, rinichilor și pot afecta sistemul nervos, osos sau cel reproductiv.

Facem apel către toți chișinăuienii și oaspeții capitalei să nu arunce electrocasnicele, tehnica uzată, bateriile sau acumulatoarele în tomberoanele amplasate pe platformele de stocare a deșeurilor. Ele trebuie stocate în locuri special amenajate sau ridicate de operatorii autorizați.