LA ȚÂNȚĂRENI AU LOC LUCRĂRILE, DIN A II-A ETAPA, DE CONSOLIDARE A BARAJULUI

 

Lucrările de întărire a digului de protecție și stabilizare a terasamentelor, la depozitul de deșeuri din comuna Țânțăreni, etapa II, sunt în plină desfășurare!

Astfel, din lucrările prevăzute în proiectul finanțat de Primăria Municipiului Chișinău în cooperare cu Fondul Ecologic Național, s-a reușit forarea a 21 de piloni de sprijin din cei 81 care urmează a fi instalați, sudarea carcaselor pilonilor de sprijin, forarea și betonarea sondelor cu adâncimea de circa 6-17 metri.

Reamintim că, proiectul privind lucrările de consolidare a digului, de la poligonul de depozitare a deșeurilor din Țânțăreni, prevede lucrări finale de întărire a digului de protecție, stabilizare a terasamentelor la depozitul de deșeuri, forare a 81 de piloni de sprijin, montarea chiuvetelor din beton, construcția drenajului, amenajarea și consolidarea acostamentelor, asfaltarea drumului pe dig, etc.

În prima etapă, au fost betonate sonde și instalați 50 piloni de stabilizare, precum și a fost amenajat drumul temporar pe dig, platforma de întoarcere a transportului.

Proiectul a fost inițiat în noiembrie 2020, fiind finanțat de Primăria Municipiului Chișinău (15% din costul lucrărilor) în cooperare cu Fondul Ecologic Național (a alocat 85 % din investiții). Suma totală a lucrărilor este de aproape 30 milioane de lei, pentru prima etapă fiind cheltuiți 6 147 952,79 lei, iar pentru a doua au fost alocați 23 999 258,50 lei.

Primăria Municipiului Chișinău și Î.M. Regia „Autosalubritate” cu ajutorul investitorilor locali și străini precum BERD, BEI, E5P preconizează, în următorii ani, să transforme gunoiștea municipală de la Țânțăreni întru-un centru modern de depozitare a deșeurilor, în corespundere cu standardele europene.

IMG_1832 IMG_2173