CEL MAI MARE LOT DE AUTOSPECIALE DIN ISTORIA REPUBLICII MOLDOVA

Astăzi, 10 martie, Igor Gîrlea, directorul interimar al Î. M. Regia „Autosalubritate”, împreună cu Dl. Andrei Calin Gradinariu, administrator și acționarul principal al companiei SC GRADINARIU IMPORT EXPORT SRL, au semnat contractul pentru achiziționarea a 30 de autospeciale destinate evacuării și transportului deșeurilor din municipiul Chișinău.


SC GRADINARIU IMPORT EXPORT SRL, o societate comercială din România, cu o experiență de peste 25 de ani în comercializarea de accesorii, utilaje de salubrizare și utilaje de gestionare a deșeurilor, a fost desemnată câștigătoare în urma licitației organizate pe platforma electronică de achiziții BERD.


Primarul general al municipiului Chișinău, Ion Ceban a declarat că acest proiect este unul dintre cele mai importante din regiune : „Această achiziție a 30 de autospeciale moderne este unul dintre cele mai mari loturi de achiziție nu doar din Chișinău, dar din întreaga țară. Mă bucur că municipiul Chișinău poate deveni un exemplu regional nu doar pentru Republica Moldova. Modernizarea sistemului de gestionare a deșeurilor va continua. În perioada apropiată urmează să introducem programe de educare și conștientizare a publicului pentru a încuraja oamenii să colecteze și să recicleze deșeurile în mod corespunzător.”
Potrivit administratorului companiei SC GRADINARIU IMPORT EXPORT SRL, Andrei Calin Gradinariu autospecialele, vor fi pe șasiuri Renault partea grupului Volvo și vor fi dotate cu tehnologii moderne : „ Autospecialele au o capacitate de 13 metri cubi (10 autogunoiere) și 16 metri cubi (20 autogunoiere). Acestea vor fi dotate și cu sisteme de navigare și protecție a operatorilor, ceea ce va permite o utilizare mai eficientă, cutiile sunt automatizate, etc. Vin acum de la Amsterdam și vreau să vă zic, că Chișinăul este foarte curat, jos pălăria!”
Mai mult decât atât, autospecialele vor fi echipate și cu tehnologii avansate care vor permite colectarea mai multor date referitoare la performanța și funcționarea autospecialelor.De remarcat este faptul că noile autospeciale destinate colectării și transportării deșeurilor din municipiul Chișinău vor fi echipate cu sisteme de iluminare și semnalizare, care vor asigura o vizibilitate mai bună și siguranța în trafic. De asemenea, vor avea motoare diesel Euro 6 de ultimă generație, care vor ajuta la reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră.
Directorul interimar al Î.M. Regia „Autosalubritate”, Igor Gîrlea autospecialele cu încărcare în spate au costat cca 3.592.005,00 euro : „ Aceste autospeciale sunt mult mai eficiente decât modelele din parcul auto al Î. M. Regia „Autosalubritate”. Acestea vor permite colectarea și transportarea deșeurilor mai rapid și mai eficient, ceea ce va reduce costurile și va îmbunătăți serviciile oferite cetățenilor. În scurt timp vor ajunge primele autospeciale cu încărcare laterală și vor fi lansate și celelalte licitații pentru construcția unei noi stații de transfer cu linii de sortare și soluții adiționale pentru sortarea și reciclarea deșeurilor.”


Autospecialele au fost achiziționate în cadrul proiectului „Deșeuri Solide Chișinău”, finanțat de municipiul Chișinău, Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare, Banca Europeană de Investiții și Fondul Parteneriatului Europei de Est pentru Eficiență Energetică și Mediu (E5P).
Perioada de livrare a autospecialelor este de 12 luni de la data semnării contractului.