A fost dată în exploatare prima stație de tratare a levigatului

La  24 aprilie  a.c. a fost pusă în funcțiune Stația de tratare a levigatului, amplasată l pe str. Uzinelor, 205/2 din capitală. Obiectivul este mobil, unicul utilaj de acest fel în republică, putând fi amplasat și în alte locații, după necesitate.

La eveniment au participat: Primarul general interimar, Ruslan Codreanu, Ministrul Agriculturii, Dezvoltării și Mediului, Nicolae Ciubuc, Șeful OT Chișinău a Cancelariei de Stat, Ghenadie Iurco, reprezentanți ai subdiviziunilor municipale de profil etc.

Stația de tratare a levigatului are o capacitate de prelucrare de 53 m3/zi de deșeuri lichide și funcționează după principiul de osmoză inversă. În procesul de tratare a levigatului se utilizează diverse substanțe chimice, iar în rezultat se obține apă tehnică. Costul tratării unui m³ de levigat este de 6 – 8 Euro.

Utilajul nou de tratare a deșeurilor lichide va reduce indicii de poluare a mediului, astfel minimizând impactul negativ care poate fi adus viitoarelor generații.  Ulterior urmează a fi adus pentru prelucrare și levigatul format la gunoiștea din localitatea Sângera, iar în prezent este în desfășurare un proiect similar, de construcție a unei stații de tratare a levigatului, la poligonul municipal din Țânțăreni, care va avea o capacitate dublă de prelucrare.

      

Lucrările de proiectare a Stației de tratare a levigatului și recultivarea gunoiștii au fost executate de către Î.M. Institutul „Chișinăuproiect”. Construcția stației a durat 6 luni, iar lucrările au fost executate de către S.R.L.„BEMAS”, în baza contractului semnat cu Î.M. Regia „Autosalubritate”, în calitate de autoritate contractantă.

sursa. chisinau.md